maanantai 10. elokuuta 2009

Psykoosi

Kirjoitan tänään lyhyen kuvauksen siitä mitä psykoosi tarkoittaa.

Psykoosi tarkoittaa todellisuudentajun pettämistä. Psykoottinen ihminen ei täysin erota mikä on oman mielen ja aivojen tuottamaa ja mikä on itsen ulkopuolista todellisuutta.

Tunnettuja psykoottisia häiriöitä - sairauksia ovat skitsofrenia ja delirium tremens (juoppohulluus). Psykoottisia vaiheita tai oireita voi kuitenkin esiintyä myös vakavissa masennustiloissa, manioissa, vanhusten dementioissa, päihteidenkäytön ja vaikeiden somaattisten sairauksien yhteydessä. Myös erilaisissa vaikeiden traumaattisten kokemusten seurauksina syntyneissä traumaperäisissä stressihäiriöissä voi esiintyä ohimeneviä tiloja, jotka muistuttavat psykoottisia kokemuksia. Psykoottisuus voi johtua myös somaattisesta sairaudesta.

Delirium tremens, mania, synnytyksen jälkeinen masennus ja stressihäiriö tullaan käsittelemään tässä blogissa myöhemmin.

Termiä psykoosi käytetään joskus synonyyminä termille mielisairaus.Psykoosit ovat yksi ryhmä monien psykiatristen sairauksien joukossa.

Häiritsevinä oireina mm.:
Aistiharhat eli hallusinaatiot.Ihminen esimerkiksi kuulee ääniä tai näkee näkyjä, joita muut eivät kuule tai näe.
Harhaluulot eli deluusiot. Ihminen esimerkiksi kuvittelee saavansa henkilökohtaisia viestejä televisiosta tai radion välityksellä, ihminen uskoo muiden voivan lukea hänen ajatuksiaan tai ihminen kokee aiheettomasti itseään vainottavan tai henkeään uhattavan.

Psykoottinen kokee edellä mainitut oireet täytenä totena. Usein psykoottinen ihminen ei pidä itseään sairaana, eli on sairaudentunnoton.

Psykoosin kokemusta on vaikea ymmärtää sellaisen henkilön, joka ei ole ollut psykoottinen, mutta joskus sen oireita on kuvattu kuin uniksi, jotka nähtynä tuntuvat täysin tosilta.

Psykoottinen häiriö ei välttämättä vaikuta kaikkeen psyykkiseen toimintaan, joten joillakin elämän alueilla henkilö voi suoriutua normaalilla tavalla. Lapsuuden ja nuoruusiän psykoosit saatetaan sekoittaa autismin tai aspergerin oireisiin.

Psykooseja hoidetaan mm. antipsykoottisilla lääkkeillä, terapioilla ja kuntoutuksella.

Lisää tietoa skitsofreniasta: http://www.elamaok.fi/Default.aspx?id=1608

Lähteet: poliklinikka.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti