Kelan sairauspäivärahatilastoa vuodelta 2007 löytyy täältä:
http://www.kela.fi/it/kelasto/kelasto.nsf/NET/110908120830TL/$File/Sava_07.pdf?OpenElement
Aika mielenkiintoista huomata, ett'ä psyykkisistä syistä on maksettu päivinä eniten ja että päivärahoja saaneiden keski-ikä on alle 45-v.
Nyt sossujuttuja siis:
- Sairastavan maksuista:
Todistukset:
pääsääntö on, että suoraan hoitoon liittyvät erilaiset todistukset ovat maksuttomia ja etuutta varten tehtävät todistukset maksullisia. Todistuksesta riippuen maksu on yleensä 11 - 27€. - Maksuttomia ovat esimerkiksi:
¨ reseptit, reseptin uusimiset
¨ lähetteet jatkohoitoon ja fysioterapiaan
¨ todistus matkakorvausta varten
¨ sairaan lapsen hoitotodistus
¨ koululaisen urheilu- ja liikunnanvapaustodistus
¨ todistus ammatinvalinnanohjaukseen
¨ kutsuntoja varten tarvittava lääkärinlausunto
¨ kuolintodistukset
Sairauslomatodistukset:
A-todistus on yleensä maksuton ( kesto 10 arkipäivää)
B-todistus sisältää yksityiskohtaisen selvityksen sairaudesta, tutkimustuloksista, ennusteesta, mahdollisista suunnitelluista jatkotoimista, kuntoutuksen tarpeesta ja lääkehoidosta. Sillä haetaan yleensä jotain etuutta esim. erityiskorvausta lääkkeisiin, kuntoutusta, eläkettä, veroetuutta, invaliditeettiastetta tai päivärahakorvausta. B-todistus on yleensä maksullinen ja asiakas maksaa itse.
C-todistuksella haetaan myös etuutta esim. eläkkeensaajan hoitotukea tai sairaan lapsen hoitotukea varten. Siinä selvitetään tuenhakijan sairauden laatu ja sen vaikutus selviytymiseen ja avun tarpeeseen tai lapsen sairauden aiheuttamat erityisongelmat.
Tämäkin todistus maksaa asiakkaalle.
E-todistuksessa selvitetään yleensä tapaturmien ja vastaavien sattumusten tutkimukset, vammat ja hoito vakuutusyhtiölle.Todistus lähetään vakuutusyhtiölle, josta tutkittava tai tutkittavan työnantaja on tapaturmavakuutuksen ottanut.
Useimmiten E- lausunnon maksaa vakuutusyhtiö. T-todistusta tarvitaan terveydentilan selvittämiseksi virkaa, opiskelua,ajokorttia tms. varten on myös maksullinen ja sen maksaa asiakas.
Kun sairaus johtaa työkyvyttömyyteen, haetaan ensin yleensä sairauspäivärahaa. Jos sairaus pitkittyy, haetaan työkyvyttömyyseläkettä.
Kun Kela on maksanut työkyvyttömälle sairauspäivärahaa 150 arkipäivää, Kela yleensä lähettää hänelle kotiin tiedotteen kuntoutusmahdollisuuksista ja eläkkeen hakemisesta.
Sairauspäivärahaa maksetaan enintään 300 arkipäivältä. Sen maksaminen päättyy kuitenkin sen kalenterikuukauden lopussa, jota seuraavana kuukautena nämä 300 päivää tulisivat täyteen.
Kansaneläkelain mukaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen on oikeus hakijalla, joka täyttää seuraavat edellytykset:
Hakijan muut eläkkeet ja korvaukset jäävät alle tulorajan Hakija asuu tai on asunut Suomessa ja täyttää laissa edellytetyn asumisaikavaatimuksen
Hakija on 16 - 64 -vuotias.
Hakijalla on sairaus, vika tai vamma, joka estää kohtuullisen toimeentulon turvaavan työnteon.
60 vuotta täyttäneen henkilön työkyvyttömyyseläkeoikeutta arvioitaessa painotetaan myös työkyvyttömyyden ammatillista luonnetta.
Yleensä 16-20-vuotiaalle ei myönnetä työkyvyttömyyseläkettä, ennen kuin on tutkittu hänen mahdollisuutensa ammatilliseen kuntoutukseen. Kela voi maksaa vaikeasti vajaakuntoiselle nuorelle kuntoutusrahaa ammatillisen koulutuksen tai kuntoutuksen ajalta. Hänellä voi tämän lisäksi olla oikeus myös vammaistukeen.
Työkyvyttömyyseläkkeen voi saada myös määräaikaisena kuntoutustukena hakijan hoidon tai kuntoutumisen ajaksi. Kuntoutustuen edellytyksenä on, että hakijalle on laadittu hoito- tai kuntoutussuunnitelma tai että sitä valmistellaan. Kuntoutustuki vastaa määrältään normaalia työkyvyttömyyseläkettä.
Määräaikaiseen kuntoutustukeen voi hakea jatkoa toimittamalla Kelaan uuden lääkärinlausunnon, joka voi olla B-lausunto, erillinen hoito- tai kuntoutussuunnitelma, E-lausunto tai epikriisi.
Kuntoutusrahaa voidaan maksaa esimerkiksi työnantajan järjestämän kuntoremonttikurssin ajalta edellyttäen muun muassa, että kurssista on tehty kuntoutuspäätös työterveyshuoltolain nojalla. Kuntoutusrahaa voidaan maksaa myös oppisopimuskoulutuksen ajalta hyväksytyn oppisopimuksen perusteella henkilölle, jonka työ- ja ansiokyky on sairauden tai vamman vuoksi olennaisesti heikentynyt tai jolla on uhka joutua työkyvyttömyyseläkkeelle.
Kuntoutukseen osallistumisen ajalta kuntoutusrahaa maksetaan jokaiselta arkipäivältä. Sitä ei makseta omavastuuajalta.
Kuntoutusraha määräytyy yleensä sairauspäivärahan tavoin, myös kun työtulona on vakuutuspalkka. Ammatillisessa kuntoutuksessa kuntoutusraha on kuitenkin 75 % vuosityötuloista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti