Suomi ei johda maailman itsemurhatilastoja -Liettua johtaa ja heti perässä tulevat Unkari ja Japani, mutta meillä Suomessa tehdään n. 3 itsemurhaa per päivä ja joka päivä yksi yli 64-v päättää päivänsä oman käden kautta. Meidän maan spesialiteettina on nuorten miesten itsemurhat ja tekotapana hirttäytyminen. Afrikassa spesialiteettina on se, että he eivät tilastoi lainkaan itsemurhia.
Olen usein miettinyt, että miksi itsemurhia tekevien maiden kärkipäissä ei näy muita skandinaavisia maita ja mietin edelleen, koska asia ei valkene. Ruotsalaiset käyttävät yhtälailla päihteitä, yhteiskuntarakenne on suunnilleen samanlainen, sosiaalipolitiikkaa harjoitetaan samoilla menetelmillä jne. Kuitenkin naapurimaassa tehdään itsemurhia reilut 200 vähemmän vuodessa, kuin meillä (Suomi n. 1000 ja Ruotsi n. 800) ja väkeä siellä on enemmän.
Tänään en kuitenkaan kirjoita itsemurhista sinänsä vaan epäsuorasta itsetuhosta, itsemurhista kirjoitan myöhemmin blogissani.
Itsetuhoisuudella tarkoitetaan pyrkimystä tai käyttäytymistä, johon sisältyy henkeä uhkaavan riskin ottaminen. Epäsuora itsetuho on erittäin yleistä eikä sen päämääränä tarvitse olla itsensä vahingoittaminen tai kuolema.
Usein epäsuora itsetuhoisuus on pitkäaikaista riskikäyttäytymistä, joka lyhyellä aikavälillä tuottaa mielihyvää tai jossa riskin olemassaolosta ei olla täysin tietoisia.
Epäsuoraa itsetuhokäyttäytymistä voi liittyä esimerkiksi nautintoaineiden käyttöön, liikennekäyttäytymiseen, itsensä hoitamiseen tai moniin riskinottoa sisältäviin harrastuksiin.
Itsetuhoisuus ei sinänsä ole sairaus, vaan se on oire taustalla olevasta mielenterveyden häiriöstä. Itsetuhoisuus voi liittyä muun muassa masennukseen tai päihteiden ongelmakäyttöön. Itsetuhoinen ihminen ei yleensä kerro ajatuksistaan, jonka vuoksi niitä pitää kysyä häneltä suoraan!
Esimerkiksi, jos ylipainoinen diabeetikko ei hoida kuntoaan, huolehdi sairaudestaan - on kyse itsetuhoisesta käytöksestä. Olen työssäni tavannut monenlaisia riskien ottajia, ryypätään kunnes ollaan deliriumissa (juoppohulluus-tilassa), ei lähdetä väkivaltaisesta suhteesta tai käyttäydytään toistuvasti väkivaltaisesti jne.
Karkeasti provosoiden voisi sanoa, että kaikki tekemisemme, joka toimii meidän henkistä ja fyysistä terveyttä vastaan on jonkinasteista epäsuoraa itsetuhoa. Me toki itse puntaroimme kuinka paljon elämämme asiat saavat painoarvoa ts. mikä on meille hyväksi ja mikä pahaksi ja mikä jotakin siltä väliltä.
Lähteet: sv.wikipedia,terveysportti,kainuupiste,wikipedia
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti